Sobota 27.duben 2024

Poslední aktualizace 8.05.2019 04:34

Czech Dutch English German Polish
Jste zde: Hyde Park Blog Žákům náchodské stavebky se v cizině líbilo

Žákům náchodské stavebky se v cizině líbilo

Email Tisk PDF
seznam článků
Žákům náchodské stavebky se v cizině líbilo
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Všechny strany

sk1Projekt Učitelé stínují a žáci studují v zahraničí ziskal u žáků VOŠ a SPŠ stavební arch. Jana Letzela v Náchodě kladné ohlasy. Během listopadu se podařilo zrealizovat zahraniční jazykově – vzdělávací pobyt pro žáky učící se anglicky i německy.

První sobotu v listopadu začala dlouhá cesta namířená do jižní Anglie. Své znalosti z anglického jazyka si otestovalo 30 žáků druhého ročníku. Společně se třemi pedagogy vyrazili do Brightonu. Týden strávili v anglických rodinách, které byly přívětivé a ochotné se vším pomoci. Výuka probíhala v hotelu Hilton. Lektoři měli pro naše angličtináře pochopení a dodali jim chuť i sebevědomí. Jazykové zábrany padly a oni pochopili, že mluvit anglicky není takový problém, jak si původně mysleli. Po studiu angličtiny následoval volný čas, který byl využit k poznávání krás jižní Anglie a Londýna.

Prošli si nejen lázeňské město Brighton se svým pověstným zábavným molem a pohádkovým Královským pavilonem, ale navštívili i několik dalších míst typických pro jižní pobřeží. Zaujaly je především vysoké útesy Beachy Head, kde trochu zápasili se silným větrem, a starobylé město Lewes, které už Daniel Defoe nazval jako nejkrásnější město Anglie. Obdivovali architektonickou krásu anglických katedrál v městě Chichester a Arundel, které se dále pyšní jedním z největších hradů v zemi. Nezapomněli ani na místo, kde se odehrála jedna z nejvýznamnějších bitev Anglie, a tím je město Hastings.

Poslední den pobytu věnovali Londýnu. Zde náchodské stavaře nejvíce zaujalo zajímavé propojení historie se současností, tajemný středověk Toweru a moderní mrakodrapy s vtipnými názvy. Vyhlídková jízda lanovkou nad řekou Temží a nad večerní rozzářenou metropolí byla krásným zakončením tohoto zájezdu.

Čím více se blížil den odjezdu do Německa, tím se zvětšovala nervozita a vnitřní nejistota. Vše bylo způsobeno pařížskými událostmi ze 13. listopadu 2015. Nelze se studentům divit, že si kladli otázku, zda jet, či nejet. K zájezdovému autobusu nakonec dorazilo 18 odvážlivců a dvě poznáníchtivé učitelky.

Do Berlína němčináři přijeli již za tmy. Ubytováni byli všichni pohromadě v bývalé továrně, která byla přestavěna v příjemný Jugendhotel. Zde našli zázemí od neděle 22. listopadu až do pátku 27. listopadu 2015. Program byl sestaven tak, aby se žáci třetího ročníku něco naučili, dozvěděli, ale také se trochu zrelaxovali. Začínající němčináři naší školy byli rozřazovacím testem jazykové školy Alpadia rozděleni do různých výukových skupin. Po devíti hodinách odučených zábavnou formou si přivezli domů výstupní certifikát.

Během pěti dní navštívili spoustu zajímavých míst nejen v Berlíně. Viděli symbol hlavního města, Braniborskou bránu, budovu Reichstagu, prošli se ulicí Pod Lipami, vyjeli na berlínskou televizní věž a měli celé velkoměsto jako na dlani. V Berlíně je na každém kroku nejen Němcům připomínána historie 20. století. Je tu zřízena řada pietních míst připomínajících hrůzy druhé světové války. Období studené války připomínají zase po městě roztroušené zbytky Berlínské zdi. V Muzeu teroru, ve kterém si na dobových fotografiích a videonahrávkách mohli studenti rozšířit své znalosti z německé historie, je doslova mrazilo. Podnikli také dva celodenní výlety. Jeden směřoval do nedaleko vzdálené Postupimi, města, kde se rozhodovalo o poválečném uspořádání Evropy. Ten druhý byl do vyhledávaného letoviska Tropical Islands. Na zpáteční cestě obdivovali v Drážďanech opravený kostel Frauenkirche, který dlouho připomínal následky války.

Ve všech německých městech panovala již adventní atmosféra, voněly pečené klobásy, svařené víno a zněla hudba, která se snaží spojovat národy. Po veškerých počátečních pochybnostech jsme strávili týden klidu a pohody, na který teď rádi vzpomínáme.

Tyto listopadové pobyty mohou studenti vnímat jako milé předvánoční dárky hrazené financemi získanými na základě Výzvy 56.

lllog

obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10


Přidat komentář


Pozvánka na 30. ročník pochodu Václavice – Havlovice

Pozvánka na 30. ročník pochodu Václavice – Havlovice

V sobotu 11. května 2019 se uskuteční 30. ročník pochodu Václavice – Havl...

Návštěvníci Kuksu mohou díky unikátní mobilní aplikaci cestovat časem

Návštěvníci Kuksu mohou díky unikátní mobilní aplikaci cestovat časem

Moderní doba dorazila do 300 let starého barokního areálu v Kuksu na Tru...

Cyklobusy znovu vyjedou 1. června. Vloni je využilo téměř 72 tisíc cestujících

Cyklobusy znovu vyjedou 1. června. Vloni je využilo téměř 72 tisíc cestujících

Krkonoše, Orlické Hory, Český Ráj i Kladské Pomezí budou o...

Nejlepší sportovec města Trutnov za rok 2018 je Jakub Klauda

Nejlepší sportovec města Trutnov za rok 2018 je Jakub Klauda

Trutnovští zastupitelé schválili návrh na udělení Sportovn...

Trutnov letos udělí dvě kulturní ceny

Trutnov letos udělí dvě kulturní ceny

V letošním roce udělí město Trutnov hned dvě Kulturní ceny města. Jej&ia...

Doporučujeme

Vedení ON Náchod a.s. se sešlo s primáři, diskutovali současný stav i budoucnost nemocnice

doktori

Ve čtvrtek 22. února se vedení nemocnice spolu se zástupci Zdravotnického holdingu a Královéhradeckého kraje sešlo s primáři oddělení na pravidelné poradě primářského sboru. Úvod několikahodinového jednání byl věnován tradičně prezentaci ekonomického a personálního stavu této největší krajské nemocnice. Probírala se nastavená úsporná opatření, mzdová politika, investiční plány i potřeba většího zapojení zaměstnanců do dění v nemocnici. Společným cílem bylo mj. oboustranně si předat aktuální informace a nastavit pravidla další komunikace a sdílení informací uvnitř společnosti... celý článek

 

Poslední komentáře