Pátek 19.duben 2024

Poslední aktualizace 8.05.2019 04:34

Czech Dutch English German Polish
Jste zde: Hyde Park Blog Pěchotní srub T-S 20 Pláň za týden zahajuje prohlídkovou sezónu

Pěchotní srub T-S 20 Pláň za týden zahajuje prohlídkovou sezónu

Email Tisk PDF
seznam článků
Pěchotní srub T-S 20 Pláň za týden zahajuje prohlídkovou sezónu
Strana 2
Strana 3
Všechny strany

plan1

Na okraji Jestřebích hor, nad obcí Chlívce nedaleko Červeného Kostelce, se v zalesněném prostoru nachází pěchotní srub T-S 20 Pláň. Jde o jeden ze samostatných pěchotních srubů, které byly postaveny v letech 1935 – 1938 na obranu proti sílícímu tlaku Německa. Objekt se chystá na letošní první otevření ve dnech 20. – 21. dubna, vždy od 9 do 17 hodin. 

Od roku 1935 se v Československu začal stavět systém pevnostních objektů. Do roku 1951, kdy měl být tento systém opevnění dostavěn, mělo být prostavěno 11 miliard korun. V roce 1938, kdy tlak ze strany Německa nabíral na obrátkách, bylo opevnění z velké části nedostavěné, ale již částečně použitelné.

Jedním z těchto objektů, je právě již zmiňovaný pěchotní srub T-S 20 Pláň. Jde o samostatný pěchotní srub, postavený ve druhém stupni římské odolnosti. Osádku objektu tvořilo 44 mužů včetně velitele. Osádka objektu byla tvořena z vojáků Hraničářského pluku č. 17. Velitele objektu měl hodnost poručíka pěchoty. Objekt byl postaven ve dnech od 25. do 30. dubna 1938 a to nákladem 1.070.000 korun. Kubatura betonu byla 1.657m3 železobetonu. Jednalo se o jeden z největších samostatných pěchotních srubů. V objektu byly dvě bojové kasematy. V nich měly být dva 47 mm protitankové kanóny L1, spřažené s těžkým kulometem vz. 37, což byly hlavní zbraně tohoto objektu. Dále se v těchto kasematách nacházela střílna na dvojče těžkých kulometů vz. 37. V objektu se dále nacházely 4 pomocné střílny pro lehký kulomet vzor. 26. Objekt měl dále 3 pancéřové kopule, tzv. zvony. Z toho pravý zvon byl pro těžký kulomet vz. 37, levý byl pro lehký kulomet vz. 26 a prostřední zvon byl pozorovací. V roce 1938 měl objekt osazené všechny hlavní zbraně. Nestihly se osadit pancéřové kopule, které byly v září 1938 dovezeny pouze do Hronova na vlakové nádraží.

V současnosti je objekt od roku 1997 spravován Spolkem vojenské historie T-S 20 Pláň, který v prostorách provozuje muzeum. V tomto muzeu můžete spatřit nejenom několik zrekonstruovaných místností tak, jak měly vypadat v roce 1938, ale i mnoho uniforem. Jsou zde vystaveny uniformy od roku 1866 až v podstatě do nedávné minulosti do roku 1989 a to konkrétně: válka 1866 - uniforma pruského vojáka, první světová válka - uniforma československých legií v Itálii, uniforma pruského vojáka. Z meziválečného období nesmí chybět samozřejmě uniforma československého vojáka z roku 1938. Druhá světová válka má v expozici největší zastoupení a to konkrétně uniformami amerického výsadkáře 82. výsadkové divize, Československé samostatné obrněné brigády, tzv. Svobodovců, československých jednotek a německých výsadkářů 2. výsadkového pluku. Z novodobých uniforem je zde velké množství uniforem československé brigády od roku 1945 do roku 1989. Před nedávnem se expozice navíc rozrostla o uniformu římského vojáka X. legie z období 1. – 2. století našeho letopočtu. V těchto uniformách se spolek také zúčastňuje dobových historických ukázek, jako jsou například bitva ve Stárkově (tuto bitvu spolek pořádá), Bitva o Ořechov, akce Cihelna v Králíkách, bitva na Chlumu a mnoho dalších.

Zveme vás tímto na letošní první otevření, které se koná ve dnech 20. – 21. dubna. Dále je objekt veřejnosti přístupný vždy od dubna do října, každý poslední víkend v měsíci v sobotu i v neděli od 9 do 17 hodin. Navíc v letních měsících červenci a srpnu je otevřeno každý víkend. Z důvodu vlhkosti, a bohužel i zlodějů, se musí uniformy na každé otevření dovážet a znovu rozestavovat. Budeme se těšit na vaši návštěvu v našem skromném a stále se rozrůstajícím muzeu.

Další informace o pěchotním srubu T-S 20 Pláň.

obrazek_10
obrazek_10

obrazek_10
obrazek_10
zpět na článek
obrazek_10
obrazek_10
zpět na článek

Přidat komentář


Pozvánka na 30. ročník pochodu Václavice – Havlovice

Pozvánka na 30. ročník pochodu Václavice – Havlovice

V sobotu 11. května 2019 se uskuteční 30. ročník pochodu Václavice – Havl...

Návštěvníci Kuksu mohou díky unikátní mobilní aplikaci cestovat časem

Návštěvníci Kuksu mohou díky unikátní mobilní aplikaci cestovat časem

Moderní doba dorazila do 300 let starého barokního areálu v Kuksu na Tru...

Cyklobusy znovu vyjedou 1. června. Vloni je využilo téměř 72 tisíc cestujících

Cyklobusy znovu vyjedou 1. června. Vloni je využilo téměř 72 tisíc cestujících

Krkonoše, Orlické Hory, Český Ráj i Kladské Pomezí budou o...

Nejlepší sportovec města Trutnov za rok 2018 je Jakub Klauda

Nejlepší sportovec města Trutnov za rok 2018 je Jakub Klauda

Trutnovští zastupitelé schválili návrh na udělení Sportovn...

Trutnov letos udělí dvě kulturní ceny

Trutnov letos udělí dvě kulturní ceny

V letošním roce udělí město Trutnov hned dvě Kulturní ceny města. Jej&ia...

Doporučujeme

Vedení ON Náchod a.s. se sešlo s primáři, diskutovali současný stav i budoucnost nemocnice

doktori

Ve čtvrtek 22. února se vedení nemocnice spolu se zástupci Zdravotnického holdingu a Královéhradeckého kraje sešlo s primáři oddělení na pravidelné poradě primářského sboru. Úvod několikahodinového jednání byl věnován tradičně prezentaci ekonomického a personálního stavu této největší krajské nemocnice. Probírala se nastavená úsporná opatření, mzdová politika, investiční plány i potřeba většího zapojení zaměstnanců do dění v nemocnici. Společným cílem bylo mj. oboustranně si předat aktuální informace a nastavit pravidla další komunikace a sdílení informací uvnitř společnosti... celý článek

 

Poslední komentáře