Sobota 20.duben 2024

Poslední aktualizace 8.05.2019 04:34

Czech Dutch English German Polish
Jste zde: Hyde Park Blog Náchodský zámek v zimě nespí

Náchodský zámek v zimě nespí

Email Tisk PDF
seznam článků
Náchodský zámek v zimě nespí
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Všechny strany

zamek1

Návštěvní sezona na náchodském zámku končí sice oficiálně posledním říjnovým víkendem, ale i v listopadu máme pro návštěvníky připravené dvě zajímavé předvánoční akce.

Od 19. do 25. listopadu to bude zámecký Advent, kdy si zájemci mohou prohlédnout adventně a vánočně vyzdobené interiéry expozice Na dvoře vévodském, která je běžně otevřena pouze v letních měsících. Od pondělka 19. do pátku 23. 11. (vždy od 8 do 14 hodin) budou prohlídky zaměřeny na mateřské a základní školy a jiné skupiny a je nutno se na ně předem objednat na mailu Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript nebo na telefonu 491 426 201. Víkendové prohlídky proběhnou od 10 do 16hodin.

Definitivně bude letošní sezona završena až 30. listopadu tradičním vánočním koncertem ve Velkém sále na I. zámeckém nádvoří (začátek v 17 hodin). Žáci ZUŠ z Police nad Metují se pokusí vánočními skladbami naladit posluchače na blížící se adventní a vánoční čas.

Ani po sezoně však neupadne náchodský zámek do zimního spánku a nečinnosti. Během podzimu budou zahájeny přípravné práce k obnově velké věže s předpokládaným rozpočtem 8 milionů korun. Bude postaveno lešení, zaměřeny prostory věže, vyhotovena nová projektová dokumentace a na jaře příštího roku se přikročí k vlastní obnově, zahrnující v první řadě zajištění statiky lucerny, dále restaurování kamenosochařských prvků na ochozu a lucerně, tesařské práce na střešní konstrukci a položení nové měděné krytiny. Při této příležitosti bude otevřena schránka ukrytá na vrcholu věže, obsahující dokumenty s informacemi o dřívějších opravách, které budou ofotografovány a vloženy zpět spolu se zprávou o současné opravě, určenou pro další generace ochránců památek.

V zimních měsících budou pracovníci zámku pokračovat v inventarizaci a fotodokumentaci zámecké knihovny, která se svým počtem více než 55 tisíc inventárních jednotek řadí mezi největší zámecké knihovny v Čechách. Modernizuje a aktualizuje se i evidence a fotodokumentace mobiliárního fondu. Expozice i depozitáře budou vybaveny odvlhčovači vzduchu, jejichž úlohou je především ochrana mobiliáře citlivého na vysokou relativní vlhkost či její prudké výkyvy - jako například tapiserie a další textilie, grafické listy, fotografie a knihy. Cínové nádobí, choulostivé na dlouhoudobě nízké teploty, se na zimu přestěhuje z expozic do vytápěných prostor, které se rovněž stanou dočasným útočištěm teplomilné květinové výzdoby zámeckých expozic. Ladné křivky, řezby, intarzie i polstrování historického mobiliáře zakryjí na dlouhé čtyři měsíce textilní přehozy, chránící starožitnosti proti prachu.

Mimosezonní období je také časem hodnocení uplynulé návštěvní sezony, kulturních akcí, svatebních obřadů a především dobou přípravy na sezonu nastávající. Klidného zimního spánku si tedy na náchodském zámku budou moci užívat pouze dva hnědí medvědi Ludvík a Dáša v přítmí starého hradního příkopu.

obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10

obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
zpět na článek
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
zpět na článek
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
zpět na článek

Přidat komentář


Pozvánka na 30. ročník pochodu Václavice – Havlovice

Pozvánka na 30. ročník pochodu Václavice – Havlovice

V sobotu 11. května 2019 se uskuteční 30. ročník pochodu Václavice – Havl...

Návštěvníci Kuksu mohou díky unikátní mobilní aplikaci cestovat časem

Návštěvníci Kuksu mohou díky unikátní mobilní aplikaci cestovat časem

Moderní doba dorazila do 300 let starého barokního areálu v Kuksu na Tru...

Cyklobusy znovu vyjedou 1. června. Vloni je využilo téměř 72 tisíc cestujících

Cyklobusy znovu vyjedou 1. června. Vloni je využilo téměř 72 tisíc cestujících

Krkonoše, Orlické Hory, Český Ráj i Kladské Pomezí budou o...

Nejlepší sportovec města Trutnov za rok 2018 je Jakub Klauda

Nejlepší sportovec města Trutnov za rok 2018 je Jakub Klauda

Trutnovští zastupitelé schválili návrh na udělení Sportovn...

Trutnov letos udělí dvě kulturní ceny

Trutnov letos udělí dvě kulturní ceny

V letošním roce udělí město Trutnov hned dvě Kulturní ceny města. Jej&ia...

Doporučujeme

Vedení ON Náchod a.s. se sešlo s primáři, diskutovali současný stav i budoucnost nemocnice

doktori

Ve čtvrtek 22. února se vedení nemocnice spolu se zástupci Zdravotnického holdingu a Královéhradeckého kraje sešlo s primáři oddělení na pravidelné poradě primářského sboru. Úvod několikahodinového jednání byl věnován tradičně prezentaci ekonomického a personálního stavu této největší krajské nemocnice. Probírala se nastavená úsporná opatření, mzdová politika, investiční plány i potřeba většího zapojení zaměstnanců do dění v nemocnici. Společným cílem bylo mj. oboustranně si předat aktuální informace a nastavit pravidla další komunikace a sdílení informací uvnitř společnosti... celý článek

 

Poslední komentáře