Neděle 28.duben 2024

Poslední aktualizace 8.05.2019 04:34

Czech Dutch English German Polish
Jste zde: Hyde Park Blog Knihovna v České Skalici hodnotí rok 2013

Knihovna v České Skalici hodnotí rok 2013

Email Tisk PDF
seznam článků
Knihovna v České Skalici hodnotí rok 2013
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Strana 6
Strana 7
Strana 8
Strana 9
Strana 10
Strana 11
Strana 12
Strana 13
Strana 14
Strana 15
Strana 16
Strana 17
Všechny strany

kn1Začátek roku je dobou, kdy se ohlížíme za uplynulým obdobím, vyplňujeme statistické formuláře a hodnotíme. Také my v městské knihovně nejsme výjimka. V roce 2013 byl navýšen rozpočet na doplnění knihovního fondu, a proto čtenáři získali o 263 svazků více než v roce 2012. Dospělým bylo určeno 642 knih, v dětském oddělení přibylo 413 pohádek, napínavých, dobrodružných a oblíbených fantasy příběhů.

Počet čtenářů, výpůjček i návštěvníků vykazuje pouze drobné výkyvy, někdy směrem nahoru, někdy dolu. Vloni došlo k mírnému poklesu počtu výpůjček v oddělení pro dospělé a méně bylo i registrovaných čtenářů do 15 let. Zvýšil se naopak počet návštěvníků akcí v knihovně a také přibylo zájemců o naše webové stránky.

A teď několik zajímavých čísel. Nejpočetnější skupinou uživatelů jsou důchodci, kterých bylo evidováno 106. Následují studenti, těch navštěvovalo knihovnu 94. Nejmladší čtenářka se narodila v roce 2009, nejstarší čtenář roku 1918. V oddělení pro dospělé bylo nejrušnějším dnem úterý 8. ledna, kdy si přišlo půjčit knihy 58 návštěvníků. V oddělení pro děti to byl 7. říjen - přišlo 49 dětí.

A jaké byly nejžádanější a nejčtenější knihy v roce 2013? Dospělí čtenáři, vlastně především čtenářky, si nejvíce toužily přečíst knihy Padesát odstínů šedi, temnoty a svobody. Detektivní a historické knížky Vlastimila Vondrušky se také těšily velkému zájmu a šly doslova z ruky do ruky. A Skaličáky potěšila kniha Z českoskalických pamětí od Mgr. Věry Vlčkové. Děti se přímo zamilovaly do Deníků malého poseroutky – čtvrtý díl byl půjčen 19 x. Komiksové Pupíky jsou již po několik let oblíbenou četbou malých slečen.

Pořady připravované knihovnou si získaly svůj stálý okruh posluchačů. V lednu loňského roku jsme společně zavzpomínali na Danu Medřickou. V únoru vyprávěla PhDr. Jana Hofmanová v pořadu „Nekonečný příběh touhy" o historii židovského národa. V březnu seznámil kronikář Jiří Samek své posluchače na pravidelném setkání s články o České Skalici v deníku Národní listy. V dubnu se Eva Tatoušková podělila o svůj vztah k lidovým zvykům a krojům. Pořad se jmenoval „Bez lásky to nejde".

V září se pravidelní návštěvníci sešli opět, tentokrát při hudebně literárním pásmu „Bonjour, mon amie", sestaveném z korespondence kněžny Kateřiny Zaháňské a knížete Metternicha. V dušičkovém čase provedl vzácný host, skalická rodačka Drahomíra Březinová, zájemce po hřbitovech Prahy a České Skalice. Celý rok zakončilo hudebně literární pásmo „Večer k 130. výročí znovuotevření Národního divadla".

V malé galerii v oddělení pro dospělé jsme v průběhu roku výstavou Obrázky z cest a z ciziny představili práce Dany Dvořáčkové a v letních měsících jsme Vzpomínkou na Josefa Vondráčka, připomněli 30. výročí malířova úmrtí. Následovaly půvabné ilustrace od paní Evy Skořepové-Radové „Rok s lidovými kroji". Sezónu zakončila výstava obrazů Josefa Knitla nazvaná „Nedělní tvorba". Na chodbě si mohli návštěvníci prohlédnout „Obrázky z rodinného alba" – fotografie z prvorepublikových regionálních fotoateliérů.

Po celý rok se pravidelně scházel čtenářský klub DOMeK. Pracovnice dětského oddělení Helena Skořepová rozšířila spolupráci se základní školou – seznamovala žáky s novými knihami a pozvala na besedu autorku knihy z Českoskalických pamětí Mgr. Věru Vlčkovou. Další přednášející, PaeDr. Ladislav Skořepa, zaujal pořadem Zajímavá matematika. S Regionálním informačním centrem spolupracovala Helena Skořepová na letních pořadech v historickém kuželníku v Ratibořicích.

Rok 2013 přinesl i rozloučení s několika čtenáři, kteří patřili k těm nejstálejším a nejvěrnějším. Někteří skončili ze zdravotních důvodů, někteří nás opustili navždy. Budou nám chybět.

Ráda bych ještě za městskou knihovnu poděkovala našim čtenářům a návštěvníkům. Doufám, že byli s našimi službami spokojeni a že nám zachovají přízeň i v roce 2014.

A na závěr ještě jedno poděkování. A to bývalému místostarostovi panu Ing. Josefu Daňsovi za pozornost, kterou našemu zařízení věnoval.

Za Městskou knihovnu v České Skalici Olga Rejdáková, foto Helena Skořepová a archiv knihovny, www.ceskaskalice.cz

obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10
obrazek_10


Přidat komentář


Pozvánka na 30. ročník pochodu Václavice – Havlovice

Pozvánka na 30. ročník pochodu Václavice – Havlovice

V sobotu 11. května 2019 se uskuteční 30. ročník pochodu Václavice – Havl...

Návštěvníci Kuksu mohou díky unikátní mobilní aplikaci cestovat časem

Návštěvníci Kuksu mohou díky unikátní mobilní aplikaci cestovat časem

Moderní doba dorazila do 300 let starého barokního areálu v Kuksu na Tru...

Cyklobusy znovu vyjedou 1. června. Vloni je využilo téměř 72 tisíc cestujících

Cyklobusy znovu vyjedou 1. června. Vloni je využilo téměř 72 tisíc cestujících

Krkonoše, Orlické Hory, Český Ráj i Kladské Pomezí budou o...

Nejlepší sportovec města Trutnov za rok 2018 je Jakub Klauda

Nejlepší sportovec města Trutnov za rok 2018 je Jakub Klauda

Trutnovští zastupitelé schválili návrh na udělení Sportovn...

Trutnov letos udělí dvě kulturní ceny

Trutnov letos udělí dvě kulturní ceny

V letošním roce udělí město Trutnov hned dvě Kulturní ceny města. Jej&ia...

Doporučujeme

Vedení ON Náchod a.s. se sešlo s primáři, diskutovali současný stav i budoucnost nemocnice

doktori

Ve čtvrtek 22. února se vedení nemocnice spolu se zástupci Zdravotnického holdingu a Královéhradeckého kraje sešlo s primáři oddělení na pravidelné poradě primářského sboru. Úvod několikahodinového jednání byl věnován tradičně prezentaci ekonomického a personálního stavu této největší krajské nemocnice. Probírala se nastavená úsporná opatření, mzdová politika, investiční plány i potřeba většího zapojení zaměstnanců do dění v nemocnici. Společným cílem bylo mj. oboustranně si předat aktuální informace a nastavit pravidla další komunikace a sdílení informací uvnitř společnosti... celý článek

 

Poslední komentáře